5 tips til forfattere, der ønsker bedre tv-interviews

5 tips til forfattere, der ønsker bedre tv-interviewsI tirsdags handlede blogindlægget om, hvad forlaget kan gøre for at få bedre tv-interviews. Men naturligvis afhænger meget af forfatteren, så hermed 10 tips til hvad forfatteren kan gøre for at få bedre mediedækning:

1) Forsøg at tale i et normalt toneleje og hverken for hurtigt eller for langsomt. Det kan være svært, når man ved, at kameraerne optager, men forsøg at fokusere på samtalen mellem dig og intervieweren. Tal, som var det en normal samtale mellem jer to.

2) Hvis bogen indeholder gode råd, så kog dem ned til 5 tips, der afhjælper et problem. Formuler dem kort og præcist. Det kunne fx være 5 tips til at få dit barn til at spise grøntsager. Den slags information er nem for seere at forstå og kan samtidig være meget brugbar viden. Hvis seeren lærer noget af programmet har dette stor værdi for produceren og samtidig kan det være særdeles fremmende for salget af bogen – en win-win situation. Husk dog at de 5 tips altid skal være relevante for programmets målgruppe. Så sørg for at vinkle dem i forhold til mediet.

3) Sørg for at kommunikere i et letforståeligt sprog. Brug ikke fagtermer og undgå for mange tal og statistikker. Omsæt i stedet tallene til konkrete eksempler, som seeren kan identificere sig med.

4) Nævn ikke bogen igen og igen. Både mediet og seerne er interesserede i bogens emne og ikke det, at du har begået en bog. Lad derfor være med gentagne gange at bruge formuleringer som “i min bog beskriver jeg…”. Hvis du kommer til at fremstå som en, der kun er interesseret i at sælge bogen, kan det give bagslag både overfor seerne og overfor intervieweren. Intervieweren vil oftest præsentere bogen enten i starten eller slutningen af interviewet.

5) Se godt ud. Hermed mener jeg ikke, at du behøver at være model for at komme på tv, men du bør alligevel give dit udseende et par overvejelser. Sørg for at få sovet godt op til et interview, så du ikke ser alt for træt ud. Tag tøj på, der understøtter dit budskab. Har du skrevet en bog med gode råd til familieøkonomien er et klassisk og konservativt look måske det bedste, hvorimod det kan være fint med lidt mere spræl, hvis det er en humoristisk rejseskildring om din tur på motorcykel gennem Afrika. Lige så vigtigt er det dog at du føler dig tilpas i tøjet – det kan som regel ses.

Undgå tøj med meget mønster og pastelfarver, det ser ikke godt ud på skærmen. Undgå også alt for meget make-up og accessorize, fokus skal være på dig og dit budskab, ikke din læbestift eller dine nye øreringe. 

6) Ved nogle optagelser kan der være mange kameraer, som kan være forvirrende. Så se i stedet på intervieweren, når du taler. Du kan også spørge inden du går på, hvordan du bør forholde dig til dette.

7) Husk at sige tak til intervieweren ved afslutningen af interviewet – og gentag det off air.

8) Bliv siddende til du får besked på andet. Måske er du stadig med i baggrunden af billedet og så kan det være forvirrende for seeren, hvis du pludselig rejser dig eller fumler rundt med mikrofonen. Du skal nok få besked på, hvornår du skal rejse dig af en medarbejder på showet.

9) Oftest vil du blive ringet op af en fra showet et par dage før du skal på. Tag dette interview seriøst, da det også bruges af produceren til at vurdere om du kan klare et interview. Hvis det går rigtig dårligt, kan det få produceren til at overveje en nødløsning, som ikke inkludere dig.

10) Overvej hvad du vil sige og hvad du ikke vil sige. Forbered dig på interviewet ud fra de informationer, du har fået fra forlaget, hvis det er dem, der har arrangeret det. Hvis du ikke har hørt fra forlaget, så ring gerne og få flere informationer. Læs pressemeddelelsen medierne har fået og find ud af hvilken vinkel det specifikke medie vil lægge på historien. Google dig selv og se hvad der kommer frem – det gør mediet sikkert. Og forbered dig på hvordan du afværger spørgsmål, du ikke har lyst til at svare på. Fx ved at bruge formuleringer som “Det er et godt spørgsmål, men før jeg svarer på det, så vil jeg gerne pointere…”, “Hvis man ser spørgsmålet fra den anden side, så…” eller “Jeg er glad for at du spørger, det minder mig om…”. Du kan naturligvis ikke afværge hvert andet spørgsmål på denne måde, men teknikken kan bruges med måde. Hvis du mangler inspiration så se et par interviews med politikere, mange af disse er eksperter i at afværge kritiske spørgsmål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *