Ny app gør faglitteratur hurtigere at læse

Citia-appen "What technology wants" er en ny måde at præsentere faglitteratur på. Et format, som gør det muligt at dykke ned i en bog meget hurtigere end ved at læse den fra a til b.

Hvor mange bøger har du på lister eller i stakke på natbordet, som du gerne ville nå at læse, hvis tiden tillod det? Sikkert en del, hvis du er passioneret for bøger. Linda Holliday, kvinden bag Citia apps, har beskrevet det således:
If you have time and money, you are the book business’s best kind of customer. We sell you lots of books.
If you have time but no money, you go to the library.
If you have no time or money, you go to YouTube.
But if you have money and no time, then we in the book business have nothing for you.

Som et forsøg på at udfordre dette, har hun udviklet Citia apps. En slags ebog i forskellige lag, så man kan læse både kortere og længere resumer af både hele bogen og enkelte kapitler. Man kan dykke ned i emner, man synes er særligt interessante og læse mere intensivt her, og skimme hen over andre dele af bogen. Således udfordres den lineære læsestil vi er vant til med trykte bøger, hvor vi oftest læser fra den ene ende til den anden (opslagsværker naturligvis undtaget). Denne tilgang til en bog minder på nogle måder mere om den tilgang til information, som vi har når vi browser på internettet.

Den første Citia ebog er baseret på en eksisterende bog: ”What technology wants” af Kevin Kelly. Citia-teamets redaktører har identificeret en række emner i bogen – uafhængigt af forfatterens egen strukturering af indholdet. Hvert af de 7 emner er beskrevet i et kort resume og til sammen beskriver de bogens grundlæggende pointer. Hvert emne er yderligere brudt ned i en række ”kort” med små tekster (100-150 ord), som uddyber kerneideerne inden for hvert emne. Nogle gange har de brugt forfatterens originale tekst på disse kort, andre gange er resumeet genskrevet fra bunden. Teksten på hvert kort er krydret med illustrationer, videomateriale og referencer til andre bøger.

Ideen er, at man går på opdagelse i materialet og dykker ned, der hvor nysgerrigheden bliver vakt. Jo længere tid man læser, jo mere detaljeret viden opnår man, men man går ikke glip af konklusionen, selv om man kun har en time til at læse. Ved at komprimere indholdet på denne måde, kan man ifølge Linda Holliday, tilegne sig bogens vigtigste pointer på 45 minutter til to timer, frem for de seks til ti timer det vil tage at læse hele bogen.

En anden central del af konceptet er mulighed for deling af enkelte ”kort” via sociale medier og e-mail. Man kan således let dele en af bogens pointer, som man finder særligt relevant. Med kortet følger naturligvis links til både at købe app’en og den originale bog, som den bygger på.

På sigt er det også meningen, at der skal udkomme originale værker på Citia-platformen. Til alle os, der gerne vil læse flere bøger end tiden i øjeblikket tillader, er dette gode nyheder. Nogle gange skal en bog selvfølgelig læses fra a til b med dertilhørende fordybelse, men andre gange er det godt nok at browse rundt for at tilegne sig ny viden på kortest mulig tid.

Trackbacks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *