10 ting du skal huske, når du sender en bog til tryk

At få 1500 bøger leveret med et forsidefoto, der har de forkerte farver, med skæve sider eller uden ISBN-nummer er et mareridt for de fleste forlæggere og blot tanken kan få pulsen til at stige en smule. Har du ikke en tjek-liste du gennemgår, inden du sender en bog eller en tryksag til tryk, så lav en med det samme. Her er min:

 1. Tjek at alle fonte, der er benyttet i dokumentet er ”embedded” i dokumentet.
 2. Sørg for at alle fotos har den korrekte opløsning (normalt 300dpi).
 3. Kontroller, at der kun er brugt billeder med lav eller ingen kompremering. JPG i højeste kvalitet hører til første kategori; tiff og psd-filer til anden kategori. BMP-filer skal du helst langt udenom.
 4. Sørg for at alle fotos har den rette farveprofil. Til en sort/hvid tryksag skal bruges gråtone, mens fotos i en fire-farvet bog skal være defineret i cmyk.
 5. Tjek at bogens format er korrekt, inklusiv skæremærker. Oftest skal der være 3-5mm hele vejen rundt om bogen, som trykkeren kan skære af. Tjek med trykkeren, hvor stor margin han skal have.
 6. Tjek at omslaget har den korrekte størrelse, herunder at ryggen har den rigtige bredde. Disse tal får du oplyst af trykkeren.
 7. Kontroller at al grafik, der går til kanten af tryksagen, fortsætter helt ud til skæremærkerne. Ellers risikerer du en hvid streg mellem grafikken og kanten af bogen.
 8. Er der korrekt isbn bagpå?
 9. Tjek, at der ikke er stavefejl i de mest iøjnefaldende ting – titlen, forfatternavn og bagsidetekst.
 10. Kontroller at bogens sideantal går op med 8 plus eventuel for- og eftersats.

Hvis du bruger InDesign til dit layout, kan du, inden du laver en pdf, tjekke om alle fonte er embedded og om der er fotos, der ikke er i cmyk vha. Preflight-funktionen.
Sådan gør du: Vælg File > Preflight. Tjek at antallet af fonte, der er brugt stemmer overens med antal embedded fonte. At ingen fotos er i RGB-farve. Og at der er ikke er spot-farver med mindre det er meningen.

Yderligere tjek kan foretages i Adobe Acrobat Professional, hvor du kan se, om der i pdf’en er fotos, der er mindre end 250ppi eller om der er hairlines (dvs. streger tyndere end 0,25pt – du har måske fået lavet en boks omkring et tekstfelt, som du ikke har lagt mærke til, fordi den er så tynd).
Sådan gør du: Åbn tryk-pdf’en. Vælg Advanced > Print Production > Preflight. Under punktet ”PDF analysis” kan du tjekke de nævnte ting. Et ekstra tjek af cmyk er også altid en god ide.

Hvad står der på din liste?

Foto: Ilker

Comments

 1. says

  Du kan faktisk cmyk’ke samtlige billeder direkte fra InDesign. Det er bare at bruge den rigtige PDF preset. Så mit cmyk tjek er ude af listen.

  Har du forresten erfaring med de der books on demand koncepter?

 2. Marie Halkjær says

  Tak for tippet.

  Jeg har ikke selv brugt books on demand til de bøger vi har udgivet på Clockwise – oplagene har været så store at offset-tryk har været billigere. Men jeg kender en del til konceptet. Noget særligt du har brug for at vide?

 3. Ole Holm says

  Hej Marie

  En meget oplysende hjemmeside du har. Den inspirerer mig meget.
  Jeg har skrevet en “lavpraktisk” fagbog for unge mennesker, hvor jeg har kopieret tekster fra diverse hjemmesider og sat ind i bogen.
  Ved du, om det er nok med kildeangivelse eller skal man have tilladelse fra “ejeren” af hjemmesiden, hvis bogen bliver udgivet?

 4. Marie Halkjær says

  Hej Ole

  Du skal helt sikkert have tilladelse. Tekst på nettet er underlagt samme copyright som tekst, der er udgivet i trykte bøger.

  Mvh
  Marie

 5. Claus says

  Hej Marie;

  Tak for god oplysende hjemmeside.

  Jeg har skrevet en roman, som jeg vil udgive selv i både Danmark og England/USA/Australien. Jeg har en engelsk journalistkammerat i London, som har en del kontakter, men hvad vil du anbefale mig at gøre mht udgivelse i hhv Dk og England/USA/Australien? Engelskoversætter har jeg og min søster og engelske kammerat vil hver især sende den færdigtrykte bog til anmeldere og endvidere reklamere via facebook, men hvordan kommer man bedst ud til “folket”/boghandlerne? Skal jeg investere i andre reklamefremstød? Hvor mange eksemplarer vil du anbefale mig at få bogen trykt i i hhv Dk og udlandet?

  På forhånd tak.

 6. Marie Halkjær says

  Hej Claus

  Det er nogle meget store spørgsmål du stiller, som jeg ikke lige i en kort kommentar kan besvare. Svaret afhænger også meget af om du er en etableret forfatter med andre bøger i bagagen, eller dette er din første bog.

  Men et par generelle kommentarer:
  At få en bog i de danske boghandlere som selvudgiver er en stor udfordring – at få den ud til boghandlere i England/USA vil næsten være umuligt (med mindre du selvfølgelig har de helt rette forbindelser, som jeg ikke kender til). Her vil jeg derfor foreslå, at du kigger til Amazons platform for både ebog og print: http://www.amazon.com/gp/seller-account/mm-summary-page.html?topic=200260520

  Antal eksemplarer: Med mindre du kan få forhåndsaftaler med distributører/boghandlere/andre kanaler om at de aftager et specifikt antal bøger, så ville jeg overveje print-on-demand. Så kan du trykke forholdsvis små oplag og hurtigt genoptrykke, hvis efterspørgslen stiger.

  Reklamer: Med mindre du har en specifik niche (fx en roman, der henvender sig specielt til lystfiskere), så vil det nok være for dyrt at annoncere dig til det store salg. Jeg har enkelte gange annonceret i bogbranchens blad Bogmarkedet med henblik på at sikre godt indsalg til boghandlerne, men generelt er min holdning at bøger og annoncer ikke rimer.

  Håber du kan bruge det til noget.

  Mvh
  Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *