Den kreative arbejdsplads

Hvordan indretter man et kontormiljø, så det fremmer kreativiteten?

Denne Tedx-film giver måske en del af svaret: De gode ideer kommer ikke, når vi sidder alene på vores studerekammer, men når vi befinder os i netværk. Når vi diskuterer et projekt med andre – gerne nogen der er uden for ens eget ekspertisefelt.


 

I bogen Unboss kommer Lars Kolind og Jacob Bøtter også ind på det med den fysiske indretning i en moderne virksomhed. De fremhæver for eksempel softwarevirksomheden Oracle, hvor kontoret er opdelt i fire zoner: En til telefonopkald, en anden til ansigt til ansigt-dialog, en tredje til samarbejdsprojekter og en fjerde til stilhed.

Personligt ville jeg ikke have noget imod, at jeg ikke har mit eget skrivebord, men at jeg for hver dag vælger et miljø, der afspejler de opgaver, jeg har på programmet. Jeg tror det vil give en god dynamik, hvis man hver dag sidder sammen med forskellige mennesker. Selv om man arbejder med hver sin opgave, så sker der ofte en masse spændende idéudveksling, når man lige skal have fem minutters pause. På den måde kan der også lettere flyde viden fra én afdeling til en anden. For eksempel når redaktøren fortæller en sjov historie om et manuskript, som marketingmedarbejderen skal ”overtage” et par måneder senere.

Forfattermiljø

Lars Kolind og Jacob Bøtter fører i øvrigt konceptet noget videre og foreslår, at man nogle dage sidder hos enten kunder eller leverandører. Interessant. Som forlag kunne man også arbejde på at invitere forfattere og kunder ind, frem for selv at flytte ud.

Måske kunne forlagenes kontorer uden for almindelig arbejdstid stå til rådighed for forfattere? Mange forfattere bruger jo aftener og weekender på at skrive. Tænk, hvis man kunne skabe et levende forfattermiljø på kontoret om aftenen og i weekenden. Så de gensidigt kunne inspirere hinanden. Måske var det noget, der kunne tiltrække potentielle forfattere?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *