Slet halvdelen af din bog eller dit blogindlæg

Slet halvdelen af din bog eller dit blogindlægDet sidste punktum er sat og du er klar til at udgive – et blogindlæg, en bog eller et nyhedsbrev. Uanset medie har de fleste af os en uimodståelig trang til at få det skrevne af sted ud i verden hurtigst muligt. Men holdt, stop, siger redaktøren (det er mig). Efter skrivefasen kommer den uønskede redigeringsfase. Hvorfor? Fordi det er den proces der sikrer, at indholdet faktisk bliver læst.

Læsere er nemlig ikke så loyale, som man kunne ønske sig. Tiden er knap, så uanset om det er på nettet eller en trykt bog, så læser vi kun så længe, det giver mening for os. Bliver indholdet irrelevant, kedeligt eller ustruktureret, så stopper vi med at læse. Hvor hurtigt man giver op er forskelligt fra person til person, men det er helt sikkert hurtigere end du tror. Et kig i Google analytics for at se, hvem der opholder sig 10 sekunder eller mindre på en side er for de fleste et nedslående syn. Derfor handler det om, at du, sætning for sætning, leverer toprelevant indhold.

Her kommer redigering ind i billedet. Når du skriver sniger der sig en masse sekundært stof med ind. Sjove kommentarer eller eksempler, eller bemærkninger som er superskarpe, men egentlig handler om en tangent til emnet. I redigeringsfasen skal de luges ud. Og det skal gøre lidt ondt, for du skal gerne skære lidt mere end du gerne vil, for at det bliver knivskarpt.

Og du kan roligt gå lidt hårdt til værks, for i morgen, har du sikkert glemt det der blev slettet. På Clockwise er jeg i gang med at redigere en bog (ja, der kommer nok en enkelt clockwise-bog mere – det skal jeg nok fortælle mere om en anden dag). Den har været meget lang tid undervejs, og kapitel 1 blev redigeret færdig for et par år siden, så forfatteren havde et toptunet kapitel at bruge som pejlemærke når han skrev resten af bogen. Dette første kapitel er 11 word-sider langt, mens bogens resterende kapitler, der nu også er færdigskrevne, alle er mere end 20 sider hver. Forfatteren og jeg undrede os over denne forskel og gik derfor tilbage til en tidligere version for at tjekke, og det viser sig, at kapitel 1 er redigeret ned til det halve af den oprindelige tekst. Jeg er sikker på, at det dengang gjorde ondt (selvfølgelig mest på forfatteren), men i dag virker kapitlet fuldstændig helstøbt og alt er udfoldet præcis så meget, at man som læser forstår, men uden nogen svinkeærinder. Så bare gå til den, når du redigerer, for som både forfatteren og jeg glemmer du sikkert det slettede inden længe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *